Τα τελευταια νεα

Ανακοίνωση-Ενημέρωση Νο2


Η κατάληψη στο σχολείο μας δυστυχώς συνεχίζεται για 7η μέρα σήμερα. Ωστόσο, χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μία ακόμα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου. Έτσι βρεθήκαμε στην αίθουσα του δημοτικού

συμβουλίου, σε μία ακόμη πιο διευρυμένη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν :
  • Η Δημοτική αρχή με το δήμαρχο κ. Αποστολόπουλο, τις 4 Αντιδημάρχους κ.κ. Μουντάκη, Τσικρικώνη, Ρουφογάλη, Σουρανή.
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το δ/ντή Δευτεροβάθμιας Β΄Αθήνας κ. Φαλούκα και την προϊσταμένη για παιδαγωγικά θέματα κα Άνθη.
  • Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας.
  • Το ΔΣ του συλλόγου μας.
  • Μέλη του δεκαπενταμελούς και εκπρόσωποι μαθητών.
Τη συζήτηση διεύθυνε ο δήμαρχος κ. Αποστολόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και συζητά με τους μαθητές. Παραδέχτηκε ότι ίσως ο δήμος να μην έδειξε το ενδιαφέρον του στο παρελθόν, όμως η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή. Διατύπωσε την παρατήρηση ότι δε βλέπει σοβαρούς λόγους για να συνεχιστεί η κατάληψη.

Προέτρεψε τους μαθητές να εμπιστευτούν τους καθηγητές τους καθώς, αν δεν είναι συνεπείς σε όσα λένε, αυτό θα φανεί. Πρότεινε πολλές φορές να μεταβούν σύσσωμοι από τη συνάντηση και να ανοίξουν το σχολείο.

Ο κ. Φαλούκας στην τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν είναι συνάντηση θεσμικού οργάνου. Συνόψισε τα αιτήματα των μαθητών μετά την ανάγνωση τους, στα υλικοτεχνικά, την εκδρομή της Γ' Λυκείου και τη συμπεριφορά της Δ/ντριας. Τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι να ανοίξει το σχολείο, άμεσα. Σχετικά με τα θέματα που υπάρχουν με τη διευθύντρια, πρότεινε στους μαθητές να ξεκινήσουν συζητήσεις με την ίδια ώστε να βρεθούν λύσεις, αμέσως μόλις ξαναλειτουργήσει το σχολείο και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεσή τους, αν δεν καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις αυτές.

Στο τέλος είπε στους μαθητές ότι αν αποφασίσουν να παραμείνει κλειστό το σχολείο, να του δώσουν γραπτά την απόφασή τους ώστε να προωθηθεί στους ανωτέρους του.

Καθηγητές που μίλησαν, είπαν ότι δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με κλειστό σχολείο. Κάλεσαν τα παιδιά να το ανοίξουν, Αρκετοί από τους καθηγητές, είπαν ότι δεν έχουν θέμα επικοινωνίας με τους μαθητές και συνεργάζονται και πέρα από το πλαίσιο των μαθημάτων. Αφιερώνουν προσωπικό τους χρόνο και οι ίδιοι και οι μαθητές, για δράσεις που γίνονται όπου το σχολείο μας έχει διακριθεί.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους μαθητές ν’ ανοίξουν το σχολείο. Ανέφερε ότι είναι κατανοητό σε όλους και έχει αναδειχθεί στα τόσα σχολικά συμβούλια ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Οι καθηγητές έχουν αναμφισβήτητα ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν και οι μαθητές βρίσκονται στην πιο δύσκολη ηλικία. Οι μεγάλοι και ειδικά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρουν τον τρόπο προσέγγισης. Επανέφερε την πρόταση του κ. Ραφτόπουλου ν’ ανοίξει το σχολείο και να γίνονται συνεχή σχολικά συμβούλια, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των θεμάτων.

Γνωρίζοντας ότι το δεκαπενταμελές είναι υπέρ της κατάληψης και βεβαίως είναι το όργανο που εκπροσωπεί τους μαθητές, πρότεινε να συγκληθεί άμεσα, να συζητήσουν όλα τα δεδομένα και να αποφασίσουν στο άνοιγμα πλέον του σχολείου.

Οι μαθητές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κάτι επιπλέον να συζητηθεί για τα υλικοτεχνικά, όπως και για την εκδρομή. Ανέδειξαν πλέον ως βασικό θέμα τις σχέσεις τους μέσα στο σχολείο και κυρίως με τη διευθύντρια. Πολύ χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι δεν έχουν αιτήματα, αλλά προβλήματα. Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και δεν πείθονται συνολικά ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Έθεσαν ακόμη ότι φοβούνται τυχόν έμμεσες τιμωρίες, με απουσίες και βαθμολογία.

Τόσο σε αυτή τη συνάντηση όσο και στην προηγούμενη, οι παρόντες μαθητές δηλώνουν ότι νιώθουν πως αυτό που τους απασχολεί έχει γίνει γνωστό και κατανοητό πλέον, αλλά δεν μπορούν με κανένα τρόπο να μεταφέρουν αυτό το κλίμα στο σχολείο. Γι’ αυτό και στις συνεχείς παραινέσεις όλων να ανοίξει το σχολείο, οι παρόντες ανέφεραν ότι δεν μπορούν ν’ αποφασίσουν για λογαριασμό και των υπολοίπων. Κατέληξαν ότι θα πρέπει να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους μαθητές.

Η επόμενη κίνηση ανήκει στα παιδιά. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική. Ελπίζουμε να μεταφερθούν σωστά και ψύχραιμα οι συζητήσεις και να καταλάβουν όλοι οι μαθητές το κλίμα των τελευταίων συναντήσεων.
Το πρόβλημα έγινε γνωστό σε όλους-και πέρα από τα σύνορα του σχολείου. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας.
Τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα για να ξαναλειτουργήσει το σχολείο. Καθώς όπως οι ίδιοι είπαν δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα, πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία σε όλους μας να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Δυστυχώς όλοι μας προφανώς αφήσαμε να γιγαντωθεί μια κατάσταση η οποία πια θέλει πολύ δουλειά για να αλλάξει και να ξαναέρθει η εποχή που αυτά που θα συζητάμε θα είναι μόνο τα βραβεία και οι πρωτιές που μας έχουν συνηθίσει να κατακτούν οι μαθητές του σχολείου μας, τα παιδιά μας.

Παιδιά, ανοίξτε το σχολείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Χολαργού | Designed by Templateism | Copyright © 2019

Εικόνες θέματος από richcano. Από το Blogger.