Τα τελευταια νεα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την ολοκλήρωση του έργου και την εξασφάλιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας χωρίς πρωινή/απογευματινή βάρδια

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου στατικής και ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΓΕΛ Χολαργού και την εξασφάλιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας χωρίς συστέγαση και πρωινή/ απογευματινή βάρδια, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης:
«Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1741/24-04-2024 Αναφοράς προς τον Υπουργό Εσωτερικών, επανερχόμαστε στο θέμα του έργου στατικής και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, το οποίο αν και απαραίτητο, παραμένει ανολοκλήρωτο μέχρι σήμερα και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Επιπροσθέτως, δεν έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να μη διαταράσσεται η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των μαθητών, η μεταστέγαση των μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ, κατά τον χρόνο υλοποίησης των έργων, που σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχεται σε 24 μήνες.
Συγκεκριμένα, το 2020 ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού με επιχορήγηση από την Περιφέρεια Αττικής, ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου στατικής και ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΓΕΛ Χολαργού με ορίζοντα υλοποίησης τότε τους 18 μήνες. Παρότι η εκπαιδευτική διαδικασία διαταράχτηκε κατάφωρα για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χολαργού (οι δυο πρώτες τάξεις μετεγκαταστάθηκαν - στριμώχτηκαν στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού και η Γ' Λυκείου έκανε μάθημα στο εργοτάξιο) και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χολαργού και παρότι μεσολάβησε η περίοδος αναστολής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, το έργο με ευθύνη του εργολάβου και πλημμελούς παρακολούθησης της πορείας του από τον δήμο δεν ολοκληρώθηκε.
Η ποιότητα των εργασιών στο παραδοτέο τμήμα του 1ου ΓΕΛ δεν συνάδει με τον όρο "ενεργειακή αναβάθμιση", ενώ πρόσφατα, στις 16/6/2024, έλαβε χώρα σοβαρό περιστατικό ολοκληρωτικής αποκόλλησης παραθύρου στην αίθουσα των εκπαιδευτικών, ευτυχώς χωρίς θύματα, καθώς ο εκπαιδευτικός που καθόταν στην καρέκλα όπου έπεσε το παράθυρο είχε συμπτωματικά σηκωθεί από τη θέση του. Πέρα από το παραπάνω περιστατικό, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού έχει διαμαρτυρηθεί αρμοδίως προς τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού και για άλλες κακοτεχνίες, όπως ελλιπή μόνωση της ταράτσας του κτιρίου κ.ά. που εγείρουν θέματα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους στον χώρο του σχολείου.
Επιπρόσθετα, παραμένουν χωρίς καμία εργασία ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης τα δυο άλλα κτίρια του 1ου ΓΕΛ, το κεραμοσκεπές που στεγάζει σχολικές τάξεις και το κτίριο του Γυμναστηρίου. Σύμφωνα με το υπ.αρ.πρωτ. 10444/30-04-2024 έγγραφο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, που μας απεστάλη ως απάντηση της ως άνω Αναφοράς και το οποίο υπογράφεται από τον Δήμαρχο Παπάγου - Χολαργού κ. Ηλ. Αποστολόπουλο, «για την ολοκλήρωση του έργου έχει συνταχθεί μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παπάγου - Χολαργού και έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση». Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται διάστημα 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ σε προφορικές τους δηλώσεις προς τους Συλλόγους Γονέων οι αρμόδιοι του Δήμου έχουν κάνει λόγο για ολοκλήρωση του έργου σε 15-18 μήνες.
Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για τη σχολική κοινότητα, το οποίο ζητούν εδώ και χρόνια, και με επιστολές και αιτήματά τους ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ αλλά και οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού και των 1ου, 5ου και 6ου Δημοτικού Χολαργού και της Ένωσης Γονέων Παπάγου - Χολαργού που εκπροσωπούν γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν ή θα φοιτήσουν τα επόμενα χρόνια στο 1ο ΓΕΛ.
Παρ' όλα αυτά και παρότι είναι προφανές ότι οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ δεν θα δύνανται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε ένα κτίριο-εργοτάξιο για τους 24 (ή 15-18) μήνες διάρκειας των έργων, ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού δεν έχει διασφαλίσει το πού θα στεγαστεί η εκπαιδευτική διαδικασία του 1ου ΓΕΛ για όσο διαρκούν οι εργασίες. Αντιθέτως, η μόνη πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού προς τους γονείς είναι να στεγαστούν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού και τα δυο συστεγαζόμενα πλέον σχολεία να λειτουργούν σε εναλλάξ πρωινή/απογευματινή βάρδια. Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από τους Συλλόγους Γονέων, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων ως απαράδεκτη.
Στο προαναφερθέν έγγραφο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή και εφικτή λύση μεταξύ του Δήμου και της σχολικής κοινότητας για τη μεταστέγαση των μαθητών, που αποτελεί προϋπόθεση (όπως και η χρηματοδότηση) για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού δεν έχει αναζητήσει ή προτείνει άλλη λύση πέραν της προαναφερθείσας διπλοβάρδιας για τα δυο παραπάνω σχολεία. Βεβαίως, η διπλοβάρδια έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, ενώ επιπλέον σήμερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια λειτουργούν κάποιες μέρες σε 7ωρα, ενώ όμιλοι και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες επεκτείνουν περαιτέρω το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εφαρμογή πρωινής/απογευματινής βάρδιας χωρίς να θιχτεί κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των μαθητών στην ισότιμη πρόσβαση στη Δημόσια Εκπαίδευση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
- Να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το έργο ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, καθώς είναι ένα έργο απαραίτητο για τη σχολική κοινότητα, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους να βρίσκονται σε ένα ασφαλές κτίριο.
- Να εξεταστεί η δυνατότητα σύμπτυξης της διάρκειας του έργου, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση από τις προβλεπόμενες εργασίες στατικής και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.
- Να ελεγχθεί το παραδοτέο κτίριο του 1ου ΓΕΛ για κακοτεχνίες, πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τον Σεπτέμβρη 2024.
- Να δοθεί λύση για τη μεταστέγαση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χολαργού για όσο διαρκέσουν οι εργασίες στατικής και ενεργειακής αναβάθμισης απορρίπτοντας πιθανότητες συστέγασης και πρωινής/απογευματινής βάρδιας σχολείων ή τηλεκπαίδευσης που παραβιάζουν το δικαίωμα των μαθητών στην ισότιμη πρόσβαση στη Δημόσια Παιδεία, καθώς επίσης και της διάχυσης του Λυκείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σε όμορα σχολεία που συνιστά διάλυση του Σχολείου».
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Χολαργού | Designed by Templateism | Copyright © 2019

Εικόνες θέματος από richcano. Από το Blogger.